lauantai 29. kesäkuuta 2013

Sibeliuksen Ainola









Matkalla pääkaupunkiseudulle vierailin eilen äitin kanssa arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemassa Ainolassa. Se oli Aino ja Jean Sibeliuksen perheen kotina yli 60 vuoden ajan, vuodesta 1904 alkaen. Tämä Järvenpäässä sijaitseva taiteilijakoti edustaa aikansa trendiä, jonka myötä moni taiteilija muutti pois kaupungin hälinästä. Ainolan lähellä Tuusulanjärven rantamaisemissa asuikin useita taiteilijoita tuohon aikaan.

Ainolan sisustus on Sibeliuksen perheen jäljiltä. Seinillä on paljon maalauksia, ja Ainon käsitöitä on kodissa myös. Olisin mielelläni esitellyt Jean Sibeliuksen päiväpeiton, mutta sisällä ei saanut valokuvata. En saanut selville, kenen tekemä se oli, mutta mielestäni hieno joka tapauksessa.


Etelä-Suomessa mustikat ovat jo kypsiä! (Vai pitäisiköhän sanoa, että siellä on paljon myös kypsiä mustikoita) Söimme niitä Ainolan lähistöllä, ensimmäistä kertaa elämässäni kesäkuun puolella. 




keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Neulepalmikkokokeiluja







Olen ihaillut sellaisia neulottuja palmikoita, joissa on välissä nurjia silmukoita. Palmikko-ohjeita on varmaan maailma pullollaan, mutta halusin keksiä itse, miten tuollaiset palmikot tehdään. Viime aikoina olen käyttänyt juna- bussi- ja automatkoja palmikkoharjoituksiin. Ja eihän se vaikeaa ollutkaan, vaikka meinasi jossain vaiheessa keksimistä mennäkin järki solmuun.

Neuloin nämä kaikki palmikot samalla periaatteella ja ajattelin laatia myös ohjeen tästä tänne Hääräämöön. Kolmella letitetyn neulepalmikon ohje on täällä.

Edit: Katso myös neljällä letitetyn palmikon ohje.

torstai 20. kesäkuuta 2013

Rusettityyny ja juhannuskukkia



Ompelin rusetillisen koristetyynynpäällisen eilen mökkiolosuhteissa. Olen nähnyt tämän tyylisiä rusetteja sekä tyynyissä että laukuissa monessa blogissa. Tyynynä sisällä on Ikean Kråkris-tyyny, kooltaan 35 cm x 35 cm (aiemmin myynnissä olleet Irma-tyynyt olivat saman kokoisia ja hintaluokkakin oli sama, niille tekemäni päälliset löydät mm. täältä). 

Tein ohjeen koristetyynynpäällisen tekoon viime kesänä, näet sen täältä.




Minulla ei ollut nuppineuloja eikä mittanauhaa ommellessani tätä tyynynpäällistä. Muutaman sauman ommeltuani löysin yhden silmäneulan. Yllättävää, miten paljon yksi neula helpottaa työskentelyä. Ennen viimeistä saumaa sain nuppineuloja. Arvostin niitä nyt aivan uudella tavalla.
 





Ennen eilistä nurmikon leikkuuta keräsin nurmikolta belliksiä ja tein niistä seppeleen mökin (klik) porttiin. Se ei tosin kestänyt kauniina kovinkaan montaa tuntia. Ennen edellistä nurmikon leikkuuta keräsin belliksiä ja laitoin ne maitopurkkiin veteen. Ne kukkivat monta päivää.




Mukavaa juhannusta!

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Rentouttavaa valokuvausta


VR järjesti minulle melkein kolmen tunnin Oulun-loman viime viikolla. Loman alussa ärsytti melkolailla, mutta päätin nauttia yllätysviipymisestä valokuvaten tuossa kauniissa aurinkoiseessa kaupungissa.

50 askelta





Otin kuvia 50 askeleen välein muutaman korttelin mittaisella kävelyllä. Ne kuvat ovat kuitenkin jossain bittiavaruudessa enkä saa niitä tänne näytille. Kuvasin kännykällä (3,2 MB). 


20 askelta


Tein toisen kuvasarjan, kun huomasin, että kaksituntiseksi luulemani loma pitenikin lähes puolella. Otin lähikuvia rautatieasemalta 20 askeleen välein:













Joskus olen kuvannut päivän ajan tunnin välein yhden kuvan. Silloinkin tulee kuvattua sellaisissa tilanteissa, joissa ei yleensä muuten kuvaisi. 

torstai 13. kesäkuuta 2013

Uusia veistoksia Haaparannalla


Victoria Andersson, 2012: Struven meridiaanikaari.




Anja Persson: Transit. Kirjekyyhkyjä pöydällä.

Haaparannalla on uusia julkisia veistoksia Ikeasta vähän alajuoksulle päin. Taustalla näkyy Suomen puolella Alatornion kirkko. Kuvat ovat toukokuulta, kun kävin viimeksi Haaparannalla.

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Sanojen opettelua + ohje



Innostuin alkuviikosta kirjoittamaan ylös vieraita sanoja lukiessani yhtä saksankielistä kirjaa. Tällein on toivottoman hidasta lukea, mutta otan lukemisen harjoittelun kannalta. Tykkään saksasta ja puhun sitä mielelläni. En kuitenkaan muista, että minulla olisi koskaan aiemmin ollut tällaista intoa harjoitella saksaa. Nyt yritän käyttää hyväksi tämän tilapäisen mielenhäiriön.


Tein sanalappuja, joiden avulla opettelen vieraita sanoja. Keksin tämän metodin reilut kolme vuotta sitten, kun olin lähdössä siskoni kanssa reissaamaan Itä-Afrikkaan. Aloin harjoitella tuolloin swahilia. Itä-Afrikassa oli kuitenkin sadekausi suunnittelemanamme reissuajankohtana. Kuulimme, ettei sinne kannata mennä silloin, ja päädyimme kiertelemään Kaakkois-Aasiaa. Swahilin opettelu jäi. Myöhemmin olen huomannut, että moni muukin on keksinyt samanlaisen sanojenopettelumenetelmän.



1. Kirjoita noin 10 opeteltavaa sanaa lapuille, 1 sana per lappu. 

2. Kirjoita termin suomennos toiselle lapulle. Sinulla on nyt yhteensä noin 20 sanalappua.

3. Kirjoita kaikki sanat suomennoksineen yhdelle paperille. Jos olet ottanut sanat esim. jonkun oppikirjan sanastosta, voit käyttää tuota sanastoa eikä ole välttämätöntä koota sanoja yhdelle paperille. 



  • Voit halutessasi kirjoittaa sanat koneella ja printata kahtena kappaleena. Toinen paperi jää tarkastusta varten ja toisesta voit leikata sanat irti lapuiksi. 


4. Sekoita laput. Anna niiden olla tekstipuoli ylöspäin.


5. Etsi parit. Laita pari vierekkäin. (Jos sanat tuntuvat liian vaikeilta, voit tehdä tämän vaiheen katsoen apua kirjoittamastasi sanapaperista tai sanastosta. Siinä tapauksessa voi olla hyvä, että teet tämän vaiheen useamman kerran, jotta seuraavat vaiheet on sujuvampi tehdä.)

6. Tarkasta paperista tai sanastosta, että parit ovat oikein.




7. Laita vieraskielinen lappu suomennoksen päälle. 


8. Käy laput läpi sana kerrallaan: Lue vieraskielinen sana ja sano se sitten suomeksi. Tarkasta alla olevasta lapusta, menikö oikein.






9. Laita osaamasi sanat esim. pöydän vasempaan reunaan ja ne sanat, joita et vielä muista, oikeaan reunaan. Jos et muista jotain sanaa, älä pelkästään siirrä sitä ei-osattujen sanojen ryhmään. Katso sen käännös alla olevasta lapusta joka tapauksessa, jolloin saat yhden muistijäljen lisää kyseisestä sanasta.


10. Ota sanat, joita et vielä osaa ja palaa niiden kanssa kohtaan 4.





11. Kun olet saanut kaikki sanat osattujen sanojen puolelle, laita suomenkielinen lappu päälle, vieraskielinen alle. Toimi kuten kohdissa 8 - 10.






12. Kun olet pelannut laput läpi, sekoita ja pinoa ne odottamaan huomista kertausta.





Tämä menetelmä voi tuntua työläältä, mutta se on mielestäni tehokas. Jokainen työvaihe lappujen kirjoittamisesta lähtien kuitenkin tukee oppimista. Toistoja tulee tällä tyylillä harjoitellessa paljon. Minulla on nyt tuossa pöydällä neljä lappupinoa. Yksi niistä on uusi ja se tuntuu isolta urakalta. On kuitenkin mukava nähdä sen vieressä muut pinot ja ajatella, että jokunen päivä sitten nekin tuntuivat tosi vaikeilta, mutta nyt osaan jo niiden pinojen sanat. Pelaan välillä myös vanhat lappupinot läpi, niin saan kertausta jo oppimiini sanoihin - ja lisää onnistumisen elämyksiä. 

Tähän mennessä olen opetellut reilut 30 sanaa. Ongelma tässä on se, etten osaa käyttää montaakaan niistä. No, kyllä sanojen ymmärtäminenkin on tärkeää. Otan vastaan mielelläni vinkkejä, miten voisin harjoitella sanojen käyttöä.

Joskus se on pienestä kiinni.. Kerran ihmettelin, kun yksi saksalainen tuttuni katsoi minua vähän hitaasti. Olin kertonut, että siskoni nousi kuolleista, kun oli tarkoitus sanoa, että hän heräsi (auferstanden - aufgestanden). No, nytpähän muistan molemmat verbit loppuelämäni.

tiistai 4. kesäkuuta 2013

Reissulaukkuun vetskari



Ompelin hiljattain tekemääni laukkuun vetoketjun. Tekovaiheessa kävi mielessä, että vetskari olisi kätevä laukunsuulla, mutta minulla ei ollut sopivan mittaista vetoketjua tuolloin. Laitoin vetskarin molemmille puolille samaa ruskeaa kangasta, jolla olin suurentanut laukun. Sitten ompelin nuo kangassuikaleet kiinni laukunsuuhun.